De Inspectie van het Onderwijs stelt niets verkeerd te hebben gedaan door verschillende keren op kosten van VNU Exhibitions vertegenwoordigd te zijn op de Strategie Summit Onderwijs. ‘Van vergoeding of giften hoger dan vijftig euro is bij de summitbijeenkomsten geen sprake geweest’, aldus de inspectie, die hiermee reageert op een bericht van RTL Nieuws

De nieuwsredactie van de commerciële televisiezender meldt dat inspecteurs de afgelopen jaren zeker vijf keer gratis ‘peperdure conferenties’ hebben bezocht. Het gaat om de Strategie Summit Onderwijs op landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort. De kosten voor deelname, inclusief diner en overnachting, bedroegen 1295 euro (ex. btw) per persoon. ‘Andere deelnemers moesten dat zelf betalen, maar de inspecteurs niet. Een extern bedrijf betaalde hun rekening. En dat terwijl dienstreizen op kosten van bedrijven in strijd zijn met de integriteitsprincipes voor rijksambtenaren’, aldus RTL Nieuws.

De redactie wijst erop dat rijksambtenaren geen dienstreizen mogen maken op kosten van derden. ‘Dienstreizen op kosten van bedrijven zijn in strijd met de integriteitsprincipes die gelden voor rijksambtenaren. Als een dienstreis nuttig is, betaalt de dienst waarvoor de ambtenaar werkt. Als de reis niet nuttig is, dan gaat de ambtenaar niet’, zo citeert RTL Nieuws een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Inspectie van het Onderwijs zegt in reactie op het bericht van RTL Nieuws ‘duidelijke regels’ te hanteren rond bijdragen aan externe bijeenkomsten. ‘Deze zijn eind vorig jaar aangescherpt en onder de aandacht gebracht van de inspectiemedewerkers. Ze houden in dat er voor externe optredens geen vergoeding aangenomen wordt. Daarnaast mogen ambtenaren, en dus ook inspectiemedewerkers, geen giften groter dan vijftig euro aannemen. Van vergoeding of giften hoger dan vijftig euro is bij de summitbijeenkomsten geen sprake geweest’, aldus de inspectie.

Deel dit bericht: