Het grote personeelstekort bij Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT) in Amsterdam is niet ontstaan doordat oudere leerkrachten met pensioen gaan, maar doordat dertigers en veertigers vertrekken. Dat zegt bestuurder Joke Middelbeek in een interview in de zaterdageditie van het AD dat zondag ook op de website van de Amsterdamse krant Het Parool verscheen.

‘We hebben tien jaar gehoord: er komt een grijze golf aan. Ik heb steeds gemonitord om hoeveel mensen het zou gaan, maar we hebben een relatief jonge organisatie. Wat er gebeurt, is dat onze dertigers en veertigers naar elders vertrekken. Er zijn overall gewoon te weinig mensen’, zo citeert het AD haar.

Klas met 28 invallers

In mei 2017 zag Middelbeek onverwacht personeelsleden naar andere scholen vertrekken en meer gaten ontstaan. ‘Vervolgens zagen we na de zomervakantie dat we de vervanging moeilijker konden regelen.’

Er knapte iets bij haar, aldus Middelbeek, toen bleek dat een klas 28 invallers had gehad. ‘Kinderen leren niet met vreemden die zo maar binnen hoppen en er weer uit hoppen. Dat was een wake-upcall voor ons allemaal.’

Lees meer…

Week dicht

Deze week blijven de zestien openbare basisscholen die onder STWT vallen gesloten vanwege het lerarentekort. Ze gaan deze tijd gebruiken om te bekijken wat er moet gebeuren om uit de crisis van het lerarentekort te komen.

Lees meer…

Deel dit bericht: