De Tweede Kamer wil dat leraren, politieagenten en zorgpersoneel voorrang krijgen als ze een coronatest willen. Het kabinet gaat kijken of dat kan, zeggen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en onderwijsminister Arie Slob.

In het onderwijs klinkt de roep om leraren voorrang te geven in de teststraten. Zo kan worden voorkomen dat ze onnodig lang thuis moeten blijven. Nu is het zo dat leraren (en andere mensen) die klachten hebben die op een coronabesmetting kunnen duiden, veelal dagen moeten wachten voordat ze worden getest. Daarna moeten ze meestal nog dagen wachten op de uitslag. Al die tijd zijn leraren niet inzetbaar voor de klas en moet er vervanging voor hen worden geregeld. Als dat niet mogelijk is, moeten klassen naar huis worden gestuurd.

De ministers De Jonge en Slob hebben herhaaldelijk gezegd dat leraren geen voorrang krijgen in de teststraten. Nu de Tweede Kamer daarop aandringt, zeggen ze dat zal worden onderzocht of prioritering voor leraren toch mogelijk is, net als voor politieagenten en zorgpersoneel. Voorwaarde is wel, zo benadrukken ze, dat de GGD’s het aankunnen.

Weinig coronabesmettingen in onderwijs

Slob zegt dat op dit moment niets erop wijst dat er op scholen grote corona-uitbraken ontstaan. Van de mensen uit het onderwijs en de kinderopvang die onlangs een coronatest hebben ondergaan, bleek 0,9% het virus onder de leden te hebben. Daarmee zitten ze ruim onder het gemiddelde van 2% positieve coronatests.

Deel dit bericht: