Het is het laatste schooljaar van het rooms-katholieke Aloysius College in Den Haag. Dit heeft rector Henk Kempink tegenover Omroep West bevestigd.

De school gaat dicht omdat het geld op is. ‘We zouden de school tot en met oktober 2015 misschien wel open kunnen houden,’ zegt Kempink tegen Omroep West. ‘Dat vind ik moreel onverantwoord, want dan moeten leerlingen en personeel midden in het schooljaar de school verlaten.’

Volgens hem is de teloorgang het gevolg van het beleid van zijn voorgangers. ‘Er zijn in het verleden fouten gemaakt op financieel gebied. Ik ben twee jaar geleden aangesteld en heb geprobeerd die financiële problemen recht te trekken. Dat is niet gelukt’, zo citeert Omroep West hem.

De regionale omroep meldt verder dat de scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag en omgeving voorlopig geen leerlingen van het Aloysius College aannemen. Dat zegt voorzitter Arno Peters van VO Platform, het samenwerkingsverband van schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in Den Haag en omstreken.

Hij spreekt van een ‘omvangrijke operatie’ om nieuwe scholen voor de ruim 700 leerlingen van het Aloysius College te vinden. ‘Dat moeten we niet in alle haast doen. De wethouder van onderwijs zal met schoolbesturen om de tafel gaan om tot een integrale oplossing te komen’, aldus Peters tegen Omroep West.

Jezuïeten

Het Aloysius College in Den Haag werd opgericht in 1917. Het stond altijd bekend als een zeer gedegen rooms-katholiek bolwerk van de jezuïetenpaters. Het was een jongensschool. Pas in 1971 werden meisjes er toegelaten.

Er zaten verscheidene bekende Nederlanders op het Aloysius College, onder wie componist Louis Andriessen, topdiplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, KVP-politicus Norbert Schmelzer en meer recent, toen ook meisjes er welkom waren, hockey-international Naomi van As.

Deel dit bericht: