In Nederland is sprake van regionale kansenongelijkheid, waarbij bepaalde groepen kinderen minder toegang hebben tot onder andere onderwijs. Ook op de domeinen gezondheid en klimaat doet Nederland het niet goed. Dat meldt KidsRights, die jaarlijks de KidsRights Index opstelt. Dat is een ranglijst die laat zien hoe het is gesteld met naleving van kinderrechten in 193 landen.

Nederland daalde dit jaar 16 plaatsen naar de 20e positie op de ranglijst. Daarmee valt ons land voor het eerst buiten de top 10. ‘De significante daling wordt veroorzaakt door slechte scores in de domeinen gezondheid en gunstig klimaat voor de rechten van het kind’, meldt KidsRights.

De staat slaagt er volgens KidsRights niet in om de benodigde zorg of bescherming bieden voor een grote groep kwetsbare kinderen. ‘Denk hierbij aan kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming, kinderen die in armoede leven of asielzoekerskinderen die leven in azc’s.’

Bovendien is er volgens KidsRights sprake van regionale kansenongelijkheid, waarbij bepaalde groepen Nederlandse kinderen minder toegang hebben tot onderwijs of jeugdzorg. Kinderen uit benadeelde groepen worden volgens KidsRights onevenredig hard geraakt.

Lees meer…

Deel dit bericht: