Jonge kinderen met overgewicht worden niet alleen vaker gepest, zij pesten juist ook zelf andere kinderen. Vooral jongetjes gooien op jonge leeftijd hun gewicht fysiek in de strijd. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en de GGD in Rotterdam.

Ruim één op de drie kleuters pest zelf of wordt gepest op school. Opvallend is dat vooral zwaarlijvige kleuters vaker betrokken zijn bij pestgedrag. De onderzoekers van het Erasmus MC en de GGD concluderen dat op basis van een grootschalig onderzoek onder vijf- en zesjarige kinderen en leraren van scholen in Rotterdam en omstreken.

Onderzoekster Pauline Jansen: ‘Dat kinderen met overgewicht meer gepest worden dan andere kinderen was al bekend, maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten.’ Dat gebeurt volgens haar al in de kleutergroepen en dat is veel eerder dan de onderzoekers aanvankelijk dachten.

Het blijkt dat vooral zware jongens geneigd zijn te pesten door hun gewicht fysiek in de strijd te gooien. ‘Zij slaan, schoppen en duwen andere kinderen. Meisjes pesten met name in de relationele sfeer en sluiten andere kinderen buiten, negeren en roddelen. Bij deze vormen van pesten vonden wij geen relatie met het gewicht’, aldus Jansen.

Lees meer op de website van het Erasmus MC.

Deel dit bericht: