Sportclubs mogen op kosten van de bandenbranche hun kunstgrasvelden laten onderzoeken door een onafhankelijke instantie. Daarmee willen de brancheorganisaties de onrust wegnemen die is ontstaan na een alarmerende uitzending van Zembla, zeggen ze in dagblad AD.

De Vereniging Band en Milieu en de VACO, de organisatie voor de banden- en wielenbranche, zijn ervan overtuigd dat het rubbergranulaat in de kunstgrasvelden, dat gemaakt is van gemalen gebruikte autobanden, veilig is. Op haar website wijst de VACO erop dat er naast het Nederlandse onderzoek door het RIVM ook in het buitenland veel onderzoek is gedaan naar de rubberkorrels. Daaruit zijn geen gezondheidsrisico’s naar voren zijn gekomen. Vorige week werd in een uitzending van Zembla gezegd dat het rubbergranulaat kankerverwekkend zou zijn. Deze week zei toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht dat de rubbertegels die vaak onder speeltoestellen liggen – ook op schoolpleinen – van dezelfde grondstof zijn gemaakt en daarom ook mogelijk risicovol zijn.

Onafhankelijk onderzoeksbureau

In dagblad AD zegt voorzitter Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu dat de branche nu zelf een soort ‘dopingcontrole’ op de sportvelden wil laten doen als sportclubs zorgen hebben. ‘Er moet een vertegenwoordiger van de club bij zijn en de monsters moeten  genomen worden door een onafhankelijk onderzoeksbureau.’

De branche wil deze onderzoeken betalen. Het gaat om ongeveer 2000 kunstgrasvelden in Nederland. Van Oostenrijk zegt wel dat het belangrijk is om kunstgras te laten aanleggen door bedrijven die bij de brancheorganisaties zijn aangesloten,. ‘Daarvan weten we precies hoe ze werken. Hun granulaat is honderd procent veilig’. Zó veilig, dat Van Oostenrijk er wel een hap van zou durven nemen, zegt hij ook nog in een follow-up in het dagblad.

 

Deel dit bericht: