VOS/ABB vindt dat onderwijsminister Arie Slob niet mag bepalen hoe scholen moeten omgaan met burgerschap. ‘Ik vind dat je dat aan de scholen moet laten’, benadrukt directeur Hans Teegelbeckers in Trouw.

Een ander punt dat hij in de krant noemt, is dat in Slobs wetsvoorstel voor burgerschapsonderwijs spanning zit tussen de vrijheid van onderwijs en andere artikelen in de Grondwet. ‘Minister Slob vindt dat alle kinderen moeten leren over de democratische waarden in ons land. Daar hoort volgens de Grondwet bij dat iedereen gelijke behandeling verdient. Maar ondertussen staat hij bijzondere scholen nog steeds toe om leerlingen te weigeren. Wij zijn daar fel op tegen. Hoezo gelijke behandeling?’

Tolerantie en positieve verdraagzaamheid

Hij en directeur-bestuurder Marco Frijlink van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) wijzen er in een schriftelijke reactie op het wetsvoorstel op dat er discussie moet zijn om de verhouding tussen grondrechten. Daarbij zijn ’tolerantie, positieve verdraagzaamheid en kennis van en respect voor basiswaarden cruciaal’, zo staat in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel. ‘Het expliciet opnemen van deze voorwaarden in de wet biedt meer waarborgen voor een daadwerkelijke gemeenschappelijke kern van burgerschapsonderwijs’, aldus Teegelbeckers en Frijlink.

Hun reactie op het wetsvoorstel gaat ook in op het idee van Slob om de term ‘sociale integratie’ te vervangen door ‘sociale cohesie’. Dit om nadruk te leggen op onderlinge verbinding en gedeelde waarden. Teegelbeckers en Frijlink vragen zich af of dan nog voldoende recht wordt gedaan aan het belang van actieve pluriformiteit: ‘De expliciete opdracht dat ‘leerlingen kennis hebben van en kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdsgenoten’ verdwijnt op deze wijze uit de wet.’

Diversiteit van levensbeschouwingen en culturen

Zij adviseren de minister en de Tweede Kamer om in de wet op te nemen dat alle scholen actief aandacht besteden aan diversiteit van levensbeschouwingen en culturen. ‘Dit is een essentieel en onmisbaar onderdeel van burgerschapsvorming en mag volgens ons niet missen in de wetstekst.’ Hun reactie gaat ook in op het belang van kinderrechten, democratie als ‘way of living’ en wereldburgerschap.

Lees meer…

Deel dit bericht: