Voor de laatste keer zijn de predicaten Excellente school toegekend: 42 scholen mogen dit predicaat dragen in de periode 2023-2026. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs.

De predicaten zijn voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Een van de scholen die het predicaat nu heeft, is openbare basisschool ’t Spectrum in Amersfoort, omdat die met succes werkt aan kansengelijkheid. De openbare RGS ’t Rijks in Bergen op Zoom kreeg twee predicaten uitgereikt: een voor burgerschap en een voor de verbinding vmbo-mbo.

De openbare Johan de Witt Scholengroep in Den Haag kreeg zes predicaten. Deze school is gevestigd in de Schilderswijk en biedt uitstekend inclusief onderwijs op alle niveaus binnen een grootstedelijke context.

Exit Excellent

In april maakte onderwijsminister Dennis Wiersma bekend dat het predicaat Excellente school verdwijnt. Hij volgde daarmee een wens van D66’er Paul van Meenen, die steun kreeg van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het predicaat Excellente school werd ingevoerd in 2012. De gedachte was toen dat scholen hiermee konden laten zien dat ze bijzondere kwaliteiten hadden. Dit zou een positief effect op de school, het team en de leerlingen hebben. Het belangrijkste doel was om kwaliteit zichtbaar te maken en over te dragen aan andere scholen.

De kritiek was dat het predicaat Excellente school de verschillen tussen scholen zou vergroten en tot ongewenste concurrentie en kansenongelijkheid zou leiden.

Lees meer…

Deel dit bericht: