Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer als enige laten blijken tegen een verbod op mobieltjes in de klas te zijn.

Het rondetafelgesprek was georganiseerd om experts te horen over een mogelijk verbod op het gebruik van mobiele telefoons in de klas. Aanjager van de discussie hierover is CDA-Kamerlid René Peters. Hij stelt dat leerlingen alleen maar door hun smartphone worden afgeleid en dat dat slecht is voor hun prestaties. Een motie van hem om een smartphoneverbod in te stellen, haalde afgelopen februari een meerderheid in de Tweede Kamer.

Onderwijsminister Dennis Wiersma zei in november vorig jaar in antwoord op Kamervragen van Peters niets te zien in een wettelijk verbod op het gebruik van mobieltjes in de klas. Nadat de motie van de CDA’er was aangenomen, gaf Wiersma echter aan dat hij wel met scholen wil gaan praten over de manier waarop die eventueel het gebruik van mobieltjes in de klas kunnen verbieden.

Thuis of in de kluis

Voor het rondetafelgesprek waren naast het LAKS verschillende experts uitgenodigd. een van hen was kinder- en jeugdpsychiater Theo Compernolle. Hij ziet het liefst een algemeen verbod op mobieltjes voor kinderen tot 13 jaar. Onderwijspsychologie Paul Kirschner pleit voor de invoering van de regel Thuis of in de kluis. ‘Alles wat afleidt, leidt tot slechtere prestaties. Daar zijn bakken onderzoeken over’, aldus Kirschner.

De enige die tegen een smartphoneverbod pleitte was voorzitter Janouke van Meerveld. Volgens haar is het logisch dat leerling hun mobiel in de klas gebruiken, omdat veel lessen volgens haar erg saai zijn. ‘Een verbod is een stap terug in de maatschappij. Leer ons met die smartphones om te gaan en ga ons niet straffen. Het is symptoombestrijding’, zo citeert de NOS haar.

Paul A. Kirschner laat in reactie op dit bericht en het idee van het LAKS het volgende aan VOS/ABB weten: ‘Dus met een fles jenever en een glas bier op tafel op de pof in de kroeg leer je een alcoholist om met alcohol om te gaan of in een casino met onbeperkte krediet voor fiches een gokverslaafde leren omgaan met gokken.’

Deel dit bericht: