Brits onderzoek wijst uit dat leerlingen in het voortgezet onderwijs met een bijbaan mogelijk lagere cijfers halen en ook meer risicovol gedrag vertonen, zoals roken en drinken. Dit effect doet zich vooral voor bij meisjes.

Onderzoeker Angus Holford van de University of Essex zegt in de Britse krant The Guardian dat een bijbaantje goed kan zijn om werkervaring op te doen. Volgens hem blijkt echter ook dat leerlingen hun zuurverdiende geld vaak besteden aan zaken die niet zo verstandig zijn, zoals drank, sigaretten en hasj. Bovendien kunnen ze op hun werk in contact komen met de verkeerde mensen, waarschuwt hij.

Holford maakte ook vergelijking van de eindexamencijfers van leerlingen met en zonder bijbaantje. Daaruit kwam naar voren dat leerlingen met een bijbaantje gemiddeld lager scoren dan leerlingen die niet werken. Dit bleek vooral zo te zijn bij meisjes.

Angus Holford is de auteur van het onderzoeksrapport Youth employment and academic performance: Production functions and policy effects.

Deel dit bericht: