De VO-raad en de onderwijsvakbonden geven blijk van gebrek aan veerkracht en creativiteit door het centraal examen zo snel op te geven. Dat vindt wiskundedocent Annelien Jonkman van het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep.

Op de opiniepagina van de Volkskrant noemt zij het annuleren van de centrale eindexamens vanwege de coronacrisis ‘een teken van zwakte dat onze sector nog jaren zal achtervolgen’. Volgens haar hebben de vertegenwoordigende organisaties een ‘hulpeloze houding’ aan de dag gelegd door er bij onderwijsminister Arie Slob op aan te dringen de centrale examens te schrappen. Daarmee is ‘elke aanspraak op een leidinggevende rol – met de status en het bijbehorende salaris waarvoor wij begin dit jaar nog staakten – verspeeld’, aldus Jonkman.

Zij vindt dat de minister de sectororganisatie en de bonden de opdracht had moeten geven om het centraal eindexamen op een veilige manier te organiseren, omdat dit volgens haar het enige instrument is om gelijke kansen en kwaliteit van onderwijs te waarborgen.  ‘Een instituut waar onze vertegenwoordigers voor hadden moeten vechten. Waar velen van ons voor hadden wíllen vechten. Ook in crisistijd. Juist in crisistijd’, zo benadrukt Jonkman.

Noodzakelijk besluit

De VO-raad laat in reactie op het opiniestuk in de Volkskrant weten dat het besluit om het centraal examen dit jaar niet door te laten gaan niet lichtvaardig is genomen. ‘Bij het bepalen van zijn standpunt heeft het bestuur van de VO-raad de diverse meningen die hierover leefden en leven binnen de scholen meegewogen. Ook kregen we spontaan van leden, onderwijspersoneel en ouders via mail suggesties en meningen hierover’, zo laat een woordvoerder weten.

Hij vervolgt: ‘Bij het bepalen van ons standpunt speelde het argument van kansengelijkheid, waar Annelien Jonkman aan refereert, een grote rol. Binnen de scholen leven grote zorgen dat in de huidige omstandigheden niet alle leerlingen gelijke kansen hebben om zich goed voor te bereiden op het centraal examen. De kwaliteit van het onderwijs op afstand verschilt per school, niet iedere leerling heeft een stabiele thuissituatie die maakt dat hij of zij zich goed kan voorbereiden en niet iedere leerling heeft in dezelfde mate toegang tot digitale leermiddelen en devices.’

Eerder zei voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad op Radio 1 dat het een ‘noodzakelijk besluit’ was om het centraal eindexamen dit jaar te schrappen vanwege de coronacrisis. Bij MAX vandaag zei hij dat de kwaliteit van het diploma, ondanks het schrappen van het centrale eindexamen, gegarandeerd blijft.

Deel dit bericht: