Het lerarentekort wordt steeds meer voelbaar. De strijd om docenten in bijvoorbeeld het Groene Hart is al losgebarsten, schrijft Dagblad AD. Tegelijkertijd meldt dagblad De Gelderlander dat jonge leerkrachten uit Oost-Nederland nauwelijks naar de Randstad vertrekken, ondanks speciale maatregelen zoals een extra premie.

Scholen voor voortgezet onderwijs in het Groene Hart hebben veel vacatures voor het komende schooljaar. Er is met name behoefte aan docenten Nederlands, Duits, wis- en natuurkunde.

Op advertenties komen weinig reacties, terwijl zittende docenten vaker dan vroeger van school veranderen omdat er veel keus aan vacatures is. Dagblad AD citeert rector Herman van Tongerloo van openbare Scholengemeenschap Leo Vroman in Gouda, die zeven vacatures voor het nieuwe schooljaar heeft opengezet: ‘Je moet er op tijd bij zijn, voor de ratrace begint. Op een advertentie voor een eerstegraadsdocent natuurkunde kregen we maar vijf reacties, terwijl dat voor andere vakken minstens het dubbele is.’

Ook in het primair onderwijs lopen de lerarentekorten in de Randstad zo hoog op, dat sommige schoolbesturen een extra premie uitbetalen aan leraren die daarnaartoe komen. Toch levert dat niet veel op. De Gelderlander vroeg diverse pabo’s in Oost-Nederland hoeveel afgestudeerden naar de Randstad zijn vertrokken: het blijkt om ‘een enkeling’ of ‘hooguit een handvol’ te gaan.

Plan van aanpak lerarentekort

De rijksoverheid verwacht dat de lerarentekorten de komende jaren alleen maar verder stijgen. In het primair onderwijs wordt voor 2019 een tekort verwacht van ruim 2900 fte, in het voortgezet onderwijs zit dat getal nu rond de 800 en dat loopt op tot ruim 1200 in 2025.

Er is daarom een plan van aanpak gemaakt om dit te beperken. Het gaat om acties als het bevorderen van zij-instroom, een subsidieregeling voor herintreders, verbetering van de doorgroeimogelijkheden van leraren en meer mogelijkheden voor gastdocenten en hybride-docenten.

Deel dit bericht: