Onderwijsminister Dennis Wiersma is bereid om met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in gesprek te gaan over een eventueel onderzoek naar verboden koppelverkoop door educatieve uitgeverijen. Maar het is uiteindelijk aan de ACM of die zo’n onderzoek instelt. Dat meldt VVD’er Wiersma in antwoord op Kamervragen zijn partij over het licentie-folio-systeem (LiFo).

Tweede Kamerlid Mariëlle Paul trok bij de minister aan de bel over het LiFo-systeem, waarmee grote educatieve uitgeverijen het scholen onmogelijk zouden maken om alleen boeken te kopen, zonder ook een online licentie aan te schaffen die maar beperkte tijd geldig is.

Paul zegt dat hiermee sprake is van koppelverkoop, maar Wiersma vraagt zich af of dat wel zo is. ‘Koppelverkoop is een vorm van misbruik van een economische machtspositie. Het is aan de ACM om koppelverkoop in specifieke gevallen vast te stellen. Dit vergt gedegen onderzoek en is niet op voorhand in te schatten’, aldus de minister. Hij is bereid om hierover met de ACM in gesprek te gaan, maar benadrukt dat die haar eigen werkagenda bepaalt.

Wiersma meldt verder dat het aan de scholen is om leermiddelen te kiezen die passen bij hun leerlingpopulatie en hun visie. ‘Zij kunnen hierbij naast het aanbod van uitgeverijen gebruikmaken van open leermiddelen.’

Lees meer…

Deel dit bericht: