Zijn rol binnen de toeslagenaffaire heeft hem de kop gekost: Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA).

De voormalig onderwijswethouder van de gemeente Amsterdam was als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vice-premier in het tweede kabinet-Rutte medeverantwoordelijk voor de affaire met de kinderopvangtoeslag. Onder zijn ministerschap werden duizenden ouders ten onrechte beschuldigd van fraude. Zij moesten, eveneens ten onrechte, vaak vele duizenden euro’s terugbetalen aan de Belastingdienst. Daardoor kwamen zij niet alleen in financiële, maar vaak ook in grote persoonlijke problemen terecht.

Asscher bleef ondanks zijn rol binnen de toeslagenaffaire volhouden dat hij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de man bij uitstek zou zijn die het vertrouwen in de PvdA kon herstellen. Hij wees erop dat hij na zijn ministerschap als Tweede Kamerlid vier jaar in de oppositie zat. In aanloop naar het PvdA-verkiezingscongres kreeg Asscher echter steeds meer kritiek vanuit de eigen partij te verduren. Dat heeft hem uiteindelijk doen besluiten de spreekwoordelijke handdoek in de ring te gooien.

Deel dit bericht: