Het examendebacle bij VMBO Maastricht heeft uiteindelijk toch de kop gekost van bestuursvoorzitter André Postema van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Ook voorzitter Jan Schrijen van de raad van toezicht is vanwege een nog te publiceren kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs teruggetreden, meldt LVO. Postema zelf meldt op Facebook dat hij alles op alles heeft gezet om de getroffen leerlingen te helpen. Hij richt in zijn Facebook-post zijn pijlen op de Inspectie van het Onderwijs en op de politiek: ‘Het is mij niet gelukt onze scholen te beschermen tegen een strafexpeditie van de Inspectie en ik voel mij daarvoor verantwoordelijk.’

De raad van toezicht van LVO besloot in september nog om het contract met Postema met twee jaar te verlengen. Schrijen zei toen zich bewust te zijn van de ‘publieke en politieke discussie’ over Postema. De rvt-voorzitter was er echter van overtuigd dat ‘juist in deze woelige periode’ de ervaring en de kennis van Postema ‘van grote betekenis’ zijn.

Examendebacle

André Postema is de man onder wiens verantwoordelijkheid het examendebacle bij VMBO Maastricht plaatshad. De Inspectie van het Onderwijs verklaarde daar kort voor de zomervakantie alle eindexamens ongeldig, nadat was gebleken dat geen enkele leerling had voldaan aan de eisen om examen te mogen doen.

Het examendebacle leidde er direct toe dat Postema, die ook fractievoorzitter was van de PvdA in de Eerste Kamer, als eindverantwoordelijke zwaar onder vuur kwam te liggen. Hij besloot zijn fractievoorzitterschap in de Senaat op te geven, naar eigen zeggen in het belang van de PvdA, maar ondanks ernstige twijfels over zijn positie bij LVO bleef hij daar bestuursvoorzitter. De raad van toezicht bleef hem steunen.

Een kritisch rapport dat de Inspectie van het Onderwijs op 14 december zal publiceren, heeft volgens LVO ertoe geleid dat de raad van toezicht tot de conclusie kwam dat Postema weg moest. ‘Naar aanleiding van het onderzoek naar het bestuurlijk handelen stelt de Inspectie vast dat het bestuur niet op tijd heeft bijgestuurd en niet heeft kunnen voorkomen dat de problemen ontstonden’, zo meldt LVO.

Zelfevaluatie André Postema

In een zelfevaluatie die Postema en interim-bestuurder Jan Rijkers opstelden, stelden zij dat er geen enkel signaal was binnengekomen dat het ernstig mis was bij VMBO Maastricht. Volgens hen mochten ze er op grond van het stelsel van kwaliteitszorg binnen LVO van uitgaan dat dergelijke signalen de centrale directie en het college van bestuur wel hadden moeten bereiken. In dat geval zouden zou het college van bestuur volgens Postema en Rijkers ‘zonder enige twijfel’ hebben ingegrepen.

Nadat bekend was geworden dat hij als bestuursvoorzitter was opgestapt, meldde Postema op Facebook dat hij ‘verbijsterd’ is over de manier waarop de Inspectie van het Onderwijs en de politiek op het examendebacle hebben gereageerd. Hij zegt dat hij er zelf alles aan heeft gedaan om de problemen zo goed mogelijk aan te pakken. ‘Het is mij niet gelukt onze scholen te beschermen tegen een strafexpeditie van de Inspectie en ik voel mij daarvoor verantwoordelijk’, aldus Postema.

Gouden handdruk?

Het aanblijven van Postema als bestuursvoorzitter van LVO leidde in Limburg, maar ook in de Tweede Kamer tot gefronste wenkbrauwen. Onderwijsminister Arie Slob liet weten dat hij hem weg wilde hebben, maar dat hij als minister niets tegen Postema kon ondernemen, omdat de raad van toezicht daarover gaat.

CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog spreekt op Twitter de hoop uit dat de recente verlenging van het contract van André Postema niet de voorbode was voor een gouden handdruk voor hem nu hij alsnog heeft besloten op te stappen:

Spoedig nieuwe voorzitters

LVO meldt dat zo spoedig mogelijk een nieuwe voorzitter van het college van bestuur wordt aangesteld. Tot dat moment zal Nico de Vrede, thans interim-lid van het college van bestuur, het voorzitterschap waarnemen.

LVO meldt ook dat op korte termijn ook een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht wordt aangesteld.

Lees meer…

Deel dit bericht: