Het decembernummer van magazine Naar School! gaat onder meer over de kernwaarden van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. Andere onderwerpen die in het blad aan bod komen: de spectaculaire resultaten van investeringen in een gezonde generatie en het succes van de gemengde pro/vmbo-klas.

‘De kunst is om het karakter van de openbare school op één te zetten. Zo krijgen we het openbaar onderwijs op de kaart.’ Dat zegt bestuurder Jos Timmermans van samenwerkingsstichting Aves met basisscholen in de gemeenten Noordoostpolder, Kampen en Steenwijk. Zijn collega Patrick Went van Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek vertelt in het VOS/ABB-magazine dat hij de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting binnen zijn organisatie actief heeft geïntroduceerd. Openbaar onderwijs noemt hij het mooiste onderwijs dat er is.

Gezonde generatie

Naar School! ging naar Zuid-Limburg om te kijken hoe onder andere de openbare scholen van stichting MOVARE werken aan een gezonde generatie. Een dagelijks programma van gezond eten en bewegen heeft daar groot effect. Het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst richt zich op kinderen én hun ouders. Na vier jaar zijn de resultaten spectaculair. Het is nu tijd voor een uitrol naar meer basisscholen en het voortgezet onderwijs. De eerste spin-off komt eraan: in Alphen aan den Rijn.

De gemengde pro-vmbo-klas komt aan bod in een artikel over het openbare Regius College in Schagen. Dat is een van de 29 scholencombinaties die meedoet aan een pilot met een gemengde onderbouw voor praktijkonderwijs en vmbo. ‘Een geweldige kans voor leerlingen die cognitief het vmbo aankunnen, maar de intensieve begeleiding van het praktijkonderwijs nodig hebben’, zegt leraar en mentor Jolanda van Spaandonk, die de deelname van het Regius College aan de pilot coördineert.

Leerstraat

In de rubriek Trots! laten directeur Fred Meijer en docent/coach Chantal de Keijzer het succes van de Leerstraat van het openbare Edison College in Apeldoorn zien. Dit initiatief sluit precies aan bij de leerbehoeften van vmbo-leerlingen: individuele aandacht, een coach voor iedere leerling, verantwoordelijkheid voor je eigen leerplan en de mogelijkheid om enkele vakken op een hoger niveau te doen. De leerlingen Mohammed, Merel en Dyon, die trots op de cover van het magazine staan, vertellen er ook heel enthousiast over.

Verschillende openbare scholen voor voortgezet onderwijs leggen in het decembernummer van het VOS/ABB-magazine uit hoe zij in tijden van corona open dagen organiseren. Ze halen alles uit de kast om leerlingen een zo goed mogelijk beeld te geven, via livestreams, online lessen en challenges voor thuis. Er is meer mogelijk dan veel mensen denken.

Andere onderwerpen

  • Column directeur Hans Teegelbeckers over een bewogen jaar dat werd gekenmerkt door corona
  • Duurzame docenten van openbare scholen maken leerlingen bewust van hun omgeving
  • Wat wil de politiek met het onderwijs? Over de input van VOS/ABB aan de verkiezingsprogramma’s
  • Pas op dat BRIN-nummer niet verdwijnt! Adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB legt uit hoe dat zit
  • Voordeel & gemak: over de meerwaarde van het lidmaatschap van VOS/ABB
  • Hoe zit het nu precies: de Onderwijsjuristen van VOS/ABB geven antwoord op veelgestelde vragen
  • Nieuw in de boekenkast: Een selectie uit recent verschenen boeken en andere publicaties
  • Juridisch advies: jurist Céline Haket van VOS/ABB over verschillende vormen van ouderlijk gezag

Magazine Naar School!

Het VOS/ABB-magazine Naar School! verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 3000 exemplaren. Leden van VOS/ABB krijgen het magazine gratis toegestuurd. Dit geldt voor bij VOS/ABB aangesloten besturen én hun scholen.

Bovenschoolse directies kunnen op aanvraag ook één gratis abonnement nemen. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Niet-leden kunnen een abonnement op Naar School! nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook hiervoor geldt dat u een mailtje kunt sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Heeft u ideeën voor magazine Naar School!? Mail Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB: mvandenbogaerdt@vosabb.nl.

Adverteerders kunnen contact opnemen met bureau OnderwijsMedia.

U kunt het blad ook online lezen: ga naar het digitaal doorbladerbare flipbook of download de pdf.

Deel dit bericht: