Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden in het uitbreiden, onderhouden en verzwaren van het elektriciteits- en gasnet. Dat is goed nieuws voor onder andere scholen met bouwplannen.

Afgelopen december waarschuwden de netbeheerders dat het elektriciteitsnet in verschillende regio’s door het hele land aan zijn maximale capaciteit zit. Daar kunnen onder andere scholen door in de problemen raken als ze willen verbouwen of uitbreiden of als ze een nieuw gebouw willen.

In het VOS/ABB-magazine Naar School (december 2021) vertelde directeur Peter Bakker van openbare basisschool De Havenrakkers in Broek in Waterland hoe hij onaangenaam werd verrast door de krapte op het stroomnet. Begin oktober was er genoeg budget voor een grondige renovatie en was er ook een aannemer gevonden die de klus kon uitvoeren. Maar toen kwam hij erachter dat netbeheerder Liander geen elektriciteit kon leveren voor de tijdelijke noodlokalen. De consequentie was dat de renovatie werd vertraagd.

Lees het artikel:

Bouwplannen? Let op: het stroomnet raakt vol!

Aan de NOS vertelt woordvoerder Peter Hofland van netbeheerder Liander nu over het investeringsplan dat de capaciteit moet vergroten. Dat wordt nog wel een uitdaging, erkent hij: ‘In Nederland hebben we een groot tekort aan technici en daar hebben we ook last van in de uitbreiding. We roepen al een tijdje de overheid op om het vak aantrekkelijker te maken, zodat mensen zich gaan interesseren voor een baan in de techniek.’

Lees meer…

Deel dit bericht: