Deelnemers aan de Europese aanbesteding 2021-2025 van Energie Voor Scholen (EVS) zitten goed: zij blijven dit jaar dezelfde tarieven betalen. Voor 2023-2025 zijn gelukkig al grote delen van het totaalvolume ingekocht, nog vóór de extreme prijsstijgingen op de internationale energiemarkt.

EVS koopt energie altijd in delen in om risico’s te spreiden. De inkoopstrategie is al jaren succesvol. De huidige extreme prijsstijgingen op de energiemarkt hebben slechts beperkte gevolgen voor scholen die bij EVS zijn aangesloten.

In 2022 verandert er niets aan de tarieven. Voor 2023 is al 90% van het totaalvolume aan elektriciteit ingekocht en 85% van het totaalvolume aan aardgas. Voor 2024 is dat 35% respectievelijk 65% en voor 2025 respectievelijk 15% en 45%. Met verdere inkopen wacht EVS. Gezien de prijsopdrijvende gevolgen van de Russische inval in Oekraïne en de internationale sancties tegen Rusland is het nu geen geschikte tijd om energie in te kopen.

Gazprom?

DVEP Energie is de leverancier van elektriciteit en gas aan scholen die bij EVS zijn aangesloten. Dit bedrijf kan niet aangeven of aardgas dat het levert afkomstig is van het Russische concern Gazprom, dat nauwe banden heeft met het regime van president Vladimir Poetin. DVEP Energie koopt aardgas op de groothandelsmarkten. Daardoor is de herkomst niet één-op-één te herleiden naar een land.

DVEP Energie heeft geen direct contract met Gazprom. Het is onderdeel van UGI International, dat opereert in overeenstemming met handelsembargo’s en economische sancties tegen Rusland.

Voor meer informatie neemt u contact op met Karin Michgels van Hellemans Consultancy, dat Energie Voor Scholen voor ons uitvoert: michgels@hellemansconsultancy.nl of 06-23690288.

Deel dit bericht: