De leerlingen hebben in de coronacrisis geen leerachterstanden opgelopen. Dat stelt de overgrote meerderheid (89%) van de schoolleiders in het basisonderwijs, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

‘Er is in de afgelopen weken door iedereen in het onderwijs hard gewerkt, maar ook ouders hebben thuis ontzettend hard gewerkt om onderwijs te blijven geven’, zegt vice-voorzitter Ingrid Doornbos van de schoolleidersvakbond. Uit het AVS-onderzoek kwam ook naar voren dat 10% van de schoolleiders wel leerachterstanden constateert en dat 1% zegt dat de achterstanden ernstig zijn. Er zijn ook schoolleiders die signaleren dat sommige leerlingen juist sneller vooruit zijn gegaan.

Herstart 8 juni goed idee

Een ander resultaat van het AVS-onderzoek is dat 79% van de schoolleiders in het basisonderwijs het een goed idee vindt om vanaf maandag 8 juni weer volledig te beginnen met onderwijs op school. Wel zijn er zorgen over de bezetting: ‘Naast het normale lerarentekort zijn er (…) leraren afwezig omdat ze vanwege de coronacrisis niet kunnen werken’, aldus Doornbos.

De meeste schoolleiders verwachten dat het aantal leerlingen dat ondanks de heropening van de scholen thuisblijft, zal afnemen. Er zijn ook schoolleiders die denken dat meer leerlingen uit angst voor het coronavirus thuis zullen blijven, omdat de klassen vanaf 8 juni voller zullen zijn.

Ruim de helft van de scholen is niet van plan de leerlingen die dan nog thuis zijn online onderwijs op afstand te blijven geven. Een veelgenoemde reden is dat daar onvoldoende personeel voor is.

Lees meer…

Deel dit bericht: