Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is tegen de herinvoering van schoolzwemmen. Dat zei ze tijdens het debat in de Tweede Kamer over de sportbegroting.

Ze reageerde daarmee op een pleidooi van de SP. Kamerlid Michiel van Nispen stelt dat schoolzwemmen weer moet worden ingevoerd om het aantal verdrinkingsgevallen terug te dringen. Volgens hem is zwemonderwijs via de basisscholen beter dan te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de ouders.

In september liet Schippers in antwoord op Kamervragen de SP weten dat het de verantwoordelijkheid van de ouders is om hun kinderen te leren zwemmen. De praktijk laat zien dat niet alle ouders deze verantwoordelijkheid nemen en dat daardoor het aantal verdrinkingsgevallen toeneemt. Dat is met name het geval onder kinderen van allochtone of Midden- of Oost-Europese afkomst.

Geen taak van het Rijk

Minister Schippers gaat niet mee in het pleidooi van de SP. Schoolzwemmen wordt wat haar betreft niet heringevoerd, zo bleek tijdens het Kamerdebat. De zwemvaardigheid van kinderen is en blijft volgens de minister de verantwoordelijkheid van de ouders.

Ze wijst er wel op dat gemeenten en scholen afspraken met elkaar kunnen maken over zwemlessen, maar het Rijk heeft hierin volgens haar geen taak.

Deel dit bericht: