Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma willen er alles aan doen om te voorkomen dat scholen tot een vierdaagse schoolweek over moeten gaan. Dat hebben ze laten weten aan de Tweede Kamer.

De ministers hadden in een interview in het NRC van 1 juli‘ gezinspeeld op de vierdaagse schoolweek als middel tegen het lerarentekort. In hun reactie op Kamervragen over de brief Lerarenstrategie schrijven dat ze geen voorstander zijn van deze maatregel en er met hun aanpak van het tekort ‘alles aan gaan doen’ om te voorkomen dat scholen één dag per week de deuren moeten sluiten.

Dijkgraaf en Wiersma verwijzen in hun reactie ook naar de regeling voor een andere dag- en weekindeling. Ze schrijven dat een vierdaagse schoolweek niet hetzelfde is als een andere dag- en weekindeling: ‘Wanneer scholen gebruik maken van de andere dag- en weekindeling, dan gaan kinderen vijf dagen naar school, maar krijgen ze max. 22 uur in de maand van anders bevoegden les. De regeling is er juist om te voorkomen dat er een vierdaagse schoolweek gehanteerd moet worden.’ Alleen scholen in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere mogen van deze regeling gebruik maken, lichten ze verder toe.

Lees hier de antwoorden van de ministers op de Kamervragen

Deel dit bericht: