De kwaliteit van het onderwijs is een van de maatschappelijke thema’s die volgens Nederlanders de komende periode centraal moeten staan. Dat signaleert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven 2021.

Het verbeteren van het onderwijs staat op de derde plaats. Nederlanders vinden het nog belangrijker dat er voldoende betaalbare woningen komen (dat staat op nummer 1) en dat de gezondheidszorg wordt verbeterd. Bijna iedereen is het erover eens dat dit de belangrijkste thema’s zijn. Op de vierde plaats staat het voorkomen van een volgende pandemie en op de vijfde plaats het vergroten van de werkgelegenheid.

Politieke voorkeur

Als wordt gekeken naar politieke voorkeur, dan blijkt dat aanhangers van de PVV van Geert Wilders of van Forum voor Democratie van Thierry Baudet relatief weinig waarde hechten aan het verbeteren van het onderwijs minder belangrijk vinden. Dat geldt overigens ook voor andere maatschappelijke thema’s, meldt het SCP.

Onderwijs en zorg werden ook een halfjaar geleden genoemd als belangrijke prioriteiten voor de regering. Dat bleek toen uit een begrotingsvraag van het SCP. De woningmarkt stond toen niet bovenaan.

Deel dit bericht: