Veel Nederlandse kinderen voelen zich angstig door oorlog in Oekraïne. Dat meldt UNICEF, dat ruim 1000 kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar heeft gevraagd welke impact de oorlog op hen heeft.

Meer dan de helft denkt er vaak aan. Twee op de drie voelen zich verdrietig of angstig. Bijna de helft is bang dat er ook in Nederland oorlog komt. Vooral basisschoolkinderen denken dat. Middelbare scholieren ook wel, maar in mindere mate. Zij voelen zich vooral machteloos.

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen en jongeren hun zorgen over het algemeen goed kunnen delen, bijvoorbeeld met hun ouders en vrienden en ook op school. Van de bevraagde basisschoolleerlingen geeft 92% aan dat er op school aandacht is voor de oorlog. Van de middelbare scholieren meldt 81% dat.

Verder blijkt dat één op de drie Nederlandse kinderen in actie komt voor de Oekraïners, vooral basisschoolleerlingen. Zo hielpen kinderen met het inzamelen van lege flessen voor statiegeld of met een sponsorloop op school. Eén op de vijf komt nu nog niet in actie, maar is wel van plan dit te gaan doen.

Lees meer…

Deel dit bericht: