Op de websites LOWAN PO en LOWAN VO staan de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het organiseren van onderwijs aan Oekraïense vluchtelingenkinderen.

Het ministerie van OCW meldt dat kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege de oorlog die Rusland tegen dat land is begonnen, primair in het bestaande nieuwkomersonderwijs terecht kunnen. Dan hebben we over nieuwkomersscholen (primair onderwijs) en internationale schakelklassen (voortgezet onderwijs). Daar krijgen zij onder meer extra taallessen en bijvoorbeeld hulp bij het verwerken van trauma’s.

Op verschillende plekken zijn gemeenten en scholen samen met andere partners bezig dit onderwijs te organiseren en op een aantal plekken gaan gevluchte Oekraïense kinderen al naar school. Deze gemeenten en schoolbesturen proberen zo goed mogelijk de huidige nieuwkomersvoorzieningen op te schalen. Dit wordt ondersteund door LOWAN, de organisatie die scholen ondersteunt die het eerste-opvangonderwijs aan nieuwkomers verzorgen.

Het ministerie raadt scholen aan om elkaar op te zoeken en samen te werken, in het bijzonder met ervaren nieuwkomersscholen en internationale schakelklassen.

Lees meer…

Deel dit bericht: