De Inspectie van het Onderwijs heeft de nieuwe schoolweging gepubliceerd. De inspectie gebruikt de schoolweging voor de beoordeling van de leerresultaten van basisscholen.

De schoolweging is later gepubliceerd dan voorheen. Dit komt doordat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds vorig schooljaar (2022-2023) de schoolweging later in het jaar bekendmaakt. Dit komt door de verschuiving van de peildatum van 1 oktober naar 1 februari in verband met de vereenvoudiging van de bekostiging.

Daarnaast is de wijze van registratie van scholen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) door de introductie van RIO (Registratie instellingen en opleidingen) is veranderd. De inspectie meldt dat diverse scholen onduidelijkheid hebben ervaren bij het invoeren van de gegevens in RIO. Daardoor waren er dit jaar meer aanpassingen nodig dan voorheen om de juiste schoolweging te bepalen voor scholen met meerdere vestigingen.

Bovendien, zo meldt de inspectie, maakte de grote instroom aan nieuwkomers het lastig om de best passende schoolweging te bepalen.

Lees meer…

Deel dit bericht: