De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP blijft kritiek. Er bestaat nog steeds een reële kans op pensioenverlaging in 2021.

De dekkingsgraad van het ABP steeg in november wel van 87 naar 91,5 procent. Dit is positief, want minister Koolmees heeft de grens voor de dekkingsgraad vorig jaar versoepeld van 104,2 procent naar 90 procent. Maar ABP ziet de dekkingsgraad al een tijdje rond 90 procent schommelen en benadrukt dat de cijfers van 31 december 2020 bepalend zijn. ‘Daarom is het nog te vroeg om conclusies te trekken over een mogelijke pensioenverlaging volgend jaar.’

Op 4 januari kan ABP een eerste schatting geven van de eindstand op 31 december en dan komt er ook een indicatie van het effect op de pensioenen in 2021. Op 21 januari komt het officiële kwartaalbericht met daarin de voorlopige dekkingsgraad van 31 december, maar pas op 18 februari zal het bestuur van ABP een definitief besluit nemen over eventuele verlaging van de pensioenen.

Als dat gebeurt, gaat die verlaging per 1 juli 2021 in. Wie nu al pensioen ontvangt van ABP, krijgt vóór 1 april schriftelijk bericht over zijn persoonlijke situatie. Eerder heeft ABP al besloten dat werkgevers en werknemers in het onderwijs volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen.

Op de website van ABP staan antwoorden op veelgestelde vragen over de eventuele pensioenverlaging

Deel dit bericht: