Er is niet genoeg geld en aandacht voor basisscholen in achterstandswijken. ‘Nog even en er zijn daar helemaal geen scholen meer’, aldus directeur Alex Bakker van basisschool De Kinderboom in Amsterdam-Noord. Hij wijst erop dat het probleem ook speelt in het Amsterdamse voortgezet onderwijs.

Bakker komt aan het woord in de lokale krant Het Parool. Hij is een van de vijf directeuren die oproepen tot actie. Ze hebben de steun van dertig andere Amsterdamse schooldirecteuren.

De problemen hebben volgens Bakker niets te maken met de kwaliteit van onderwijs, legt hij uit in Het Parool: ‘Het onderwijs is hier heel goed, maar veel ouders zijn arm, eten slecht en hebben geen werk. Die kinderen komen met een achterstand naar school. Er is toen ze klein waren, niet met regelmaat tegen hen gepraat of met hen gespeeld en ze kijken niet naar Sesamstraat. Dan kan het onderwijs nog zo goed zijn, maar die achterstand – bij taal en rekenen, maar ook in sociale vaardigheden – haal je niet zomaar in.’

Hij wil de beste leerkrachten ‘met gevoel voor dit soort onderwijs’. Daar is volgens hem extra geld voor nodig. Als de gemeente Amsterdam niets doet, vreest hij, zullen steeds meer ouders voor scholen kiezen die betere resultaten boeken. ‘Nog even en dan hebben veel Amsterdammertjes geen school meer om naartoe te gaan.’ Het probleem speelt volgens Bakker ook in het Amsterdamse voortgezet onderwijs.

Deel dit bericht: