Het aantal IC-opnames van coronapatiënten ligt pas eind maart op een aanvaardbaar niveau. Mits de Britse variant van het virus niet om zich heen gaat grijpen. Dat vreest het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronasituatie in Nederland.

Het aantal opnames in de ziekenhuizen en op de intensive care-afdelingen laat volgens het OMT een lichte afname zien. ‘Als de omstandigheden gelijk blijven en deze stabilisatie zich omzet in een voortgaande daling, dan zien we nu de piekbezetting

in het ziekenhuis en op de IC van deze golf’, zo staat in het nieuwste advies van het OMT.

Het OMT signaleert echter ook dat we er nog lang niet zijn. ‘De tijdstippen waarop de signaalwaardes worden bereikt onder continuering van het huidige maatregelenpakket en de huidige cijfers, verschillen nauwelijks ten opzichte van de OMT-adviesbrief van 30 december jl. Tijdstippen waarop signaalwaarden worden bereikt, met huidige maatregelen: 10 IC-opnames per dag eind februari; 40 ziekenhuisopnames per dag begin maart; en 3 IC-opnames per dag wordt bereikt op 30 maart.’

Britse variant

Het OMT wijst erop dat de Britse variant van het coronavirus roet in het eten kan gooien. De mutatie lijkt veel besmettelijker dan het coronavirus dat tot nu toe dominant is in Nederland. Bovendien lijkt het erop dat de verspreiding van de Britse variant meer via kinderen en jongeren verloopt. Op een aantal basisscholen in de gemeente Lansingerland (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs, vlak ten noorden van Rotterdam) was er onlangs een uitbraak van deze mutatie.

In verband met de huidige coronasituatie blijven de scholen voorlopig dicht, zo bevestigde premier Mark Rutte op de jongste corona-persconferentie.

Lees meer…

Deel dit bericht: