Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt onderwijsminister Dennis Wiersma. Uit een brief aan de Tweede Kamer van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.

OCW steunde met 150.000 euro een pilot in de gemeente Staphorst met het bedrijf PlasmaMade uit Staphorst dat luchtreinigers levert. Het idee is dat die apparaten door middel van ionisatie aerosolen uit de lucht kunnen halen. Luchtreinigers zouden zo de verspreiding van het coronavirus kunnen tegenhouden, waardoor het risico op besmetting kleiner zou kunnen worden.

Tijdens de coronacrisis werd in de media de inzet van luchtreinigers in klaslokalen omschreven als ‘het wonder van Staphorst’, maar er waren ook kritische geluiden. Bij het ionisatieproces in luchtreinigers zou namelijk ozon kunnen vrijkomen, dat een chemische reactie kan aangaan met andere stoffen in de lucht. Hierdoor zouden er ultrafijnstof en hoge concentraties stikstof in de lokalen kunnen komen, wat slecht is voor de gezondheid.

De Technische Universiteit in Eindhoven zou het onderzoek leiden naar de werking van luchtreinigers, maar minister Wiersma meldt dat de Eindhovenaren hun onderzoeksopdracht hebben teruggegeven. Het onderzoek wordt volgens Wiersma nu geleid ‘door onderzoekers van meerdere universiteiten die elkaar ook aanvullen in expertise’.

Laboratoriumfase

Het onderzoek bestaat uit het testen van meerdere typen luchtreinigers in een laboratoriumopstelling. Dat geeft volgens de minister ‘een beeld van de effectiviteit, praktische toepasbaarheid en de veiligheid van deze apparaten’. Het is de bedoeling het laboratoriumonderzoek ‘dit jaar’ af te ronden, waarbij niet duidelijk wordt of de minister hiermee het kalenderjaar 2022 of het huidige schooljaar bedoelt.

Met een selectie van onderzochte luchtreinigers zou vervolgens een pilot in klaslokalen kunnen beginnen. Uit zijn brief wordt niet duidelijk wanneer deze onderzoeksfase in de lokalen zou kunnen starten. Wiersma meldt dat hij de Tweede Kamer op de hoogte zal blijven houden van de ontwikkelingen.

Deel dit bericht: