Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade is op 82-jarige leeftijd overleden. De PvdA’er was minister van 1973 tot 1977 en in 1981 en 1982.

Van Kemenade is nog steeds bekend als de man die groot voorstander was van de middenschool. De gedachte hierachter was dat alle leerlingen in de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs hetzelfde onderwijsprogramma zouden volgen, los van hun achtergrond of capaciteit.

Tot een brede invoering van de middenschool kwam het niet, maar het idee is weer helemaal actueel. De ideeën achter de middenschool om segregatie en kansengelijkheid te bevorderen, krijgen weer volop aandacht.

Voordat hij in de jaren 70 in de landelijke politiek actief werd, was Van Kemenade hoogleraar onderwijs-sociologie. Hij richtte het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS op, waarvan hij de eerste directeur was. Van Kemenade stimuleerde ook  de moedermavo en de Open Universiteit als tweedekansonderwijs.

Regeldruk

Met name toenmalige schoolhoofden herinneren Van Kemenade ook als de man onder wiens leiding het ministerie van Onderwijs grote hoeveelheden circulaires over de scholen begon uit te storten. De regeldruk die de grote pakken papier met zich meebrachten, werd als een verzwaring en verbureaucratisering van het werk ervaren.

Van Kemenade was in de jaren 80 in de race om PvdA-voorman Joop den Uyl op te volgen. Toen bleek dat hij niet de volgende PvdA-leider werd, trok Van Kemenade zich terug uit de landelijke politiek. Hij werd bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en later burgemeester van Eindhoven. commissaris van de Koningin in Noord-Holland en voorzitter van Raad voor het Openbaar Bestuur.

Delen: Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter
Deel dit bericht: