De rekentoets veroordeelt leerlingen met dyscalculie tot het laagste onderwijsniveau. Dat zeggen de ouders van de 13-jarige Clinge uit het Groningse dorp Baflo. Ze zijn een petitie tegen de rekentoets begonnen.

De ouders van Clinge schrijven in een toelichting op de online petitie dat hun zoon excelleert in klas 2 van het vwo. Omdat hij een ernstige vorm van dyscalculie heeft, vrezen zij dat Clinge de rekentoets niet kan halen. Dit kan volgens hen betekenen dat hij naar het vmbo of het praktijkonderwijs zou moeten.

‘Waar de overheid voor leerlingen met allerlei beperkingen, zoals dyslectie, gedragsproblematiek en lichamelijke beperkingen passend onderwijs belooft en biedt, vallen leerlingen met dyscalculie buiten de boot. En dus ook onze Clinge. Het is zeer schrijnend, dat kinderen met zesjes over de hele linie wel een diploma kunnen halen en kinderen als onze zoon niet’, aldus vader Jules Blokhuis.

‘In plaats van een toekomst op hbo of universiteit, veroordeelt het huidige beleid goed presterende leerlingen met deze rekenstoornis tot een toekomst in de plantsoenendienst. Clinge wil nu graag advocaat worden, maar kan dat nu op zijn buik schrijven. Zijn dyscalculie is zo ernstig, dat ook de versoepelde rekentoets het hem onmogelijk maakt een diploma te halen, wat recht doet aan zijn intellectuele niveau.’

Ga naar de online petitie

Deel dit bericht: