Biologieleraar Joanne Malotaux van openbare scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen is uitgeroepen tot Duurzaamste Docent 2020 in het voortgezet onderwijs. Zij kreeg de prijs vanwege haar inzet bij het creëren van een leertuin.

Malotaux nam het initiatief tot de leertuin, die 2500 vierkante meter groot is en op een paar honderd meter van de school ligt. De tuin is samen met leerlingen ontworpen en aangelegd en maakt duurzaamheid concreet en tastbaar.

De link met biologie was logisch: Hoe groeit een plant? Wat doen bijen? Waar komt onze groente vandaan? Malotaux trok het echter breder door docenten uit verschillende vakgebieden bij de tuin te betrekken. Klassieke taal en cultuur, techniek, economie, scheikunde en informatica worden er nu aan verbonden.

De lessen zijn zoveel mogelijk onderdeel van het curriculum. Hierdoor laat ze haar leerlingen kijken naar de natuur en duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven. Hierbij komt ook het veranderende klimaat aan bod. Malotaux geeft ook trainingen over duurzaamheid op andere scholen.

Lees meer…

Deel dit bericht: