De Helpdesk heeft melding gekregen van spookfacturen van het bedrijf Onderwijsplanet. In reactie hierop laat dit bedrijf aan VOS/ABB weten dat er per ongeluk facturen zijn verstuurd aan honderden scholen en schoolbesturen die geen rekening hadden moeten krijgen.

De eigenaar, die niet met naam genoemd wil worden, legt uit dat de geadresseerden inmiddels bericht hebben gekregen dat ze de factuur niet moeten betalen. Wie wel betaalt, krijgt zijn geld terug, belooft hij per e-mail. VOS/ABB adviseert altijd alert te zijn op spookfacturen en nooit te betalen als er geen contract is met Onderwijsplanet of welk ander bedrijf dan ook dat een rekening stuurt.

Online portal

Onderwijsplanet is volgens de eigenaar onderdeel van Educational Media, een handelsnaam van Refact bv, een eenmansbedrijfje dat geregistreerd staat op een adres in Boskoop. Refact bv heeft ook andere handelsnamen, die losstaan van het onderwijs.

Refact bv is volgens de Kamer van Koophandel een dochterbedrijf van de F&A Groep Financial Services, een ander eenmansbedrijfje dat op hetzelfde adres in Boskoop geregistreerd staat. Aan F&A Groep Financial Services zijn diverse handelsnamen verbonden van diensten en producten die bestemd zijn voor studenten.

Onderwijsplanet profileert zich als ‘de portal op het gebied van regulier en commercieel onderwijs, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’. De website van het bedrijf wordt gepresenteerd als ‘een overzichtelijke virtuele omgeving waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten’.

Onderwijsplanet meldt op zijn website dat zorgverzekeringen een andere portal is actief is met zorgverzekering.net, een website waarop consumenten zorgverzekeringen met elkaar kunnen vergelijken. Een medewerker van zorgverzekering.net heeft echter tegenover VOS/ABB gezegd Onderwijsplanet niet te kennen.

De eigenaar van Onderwijsplanet stelt dat hij aandeelhouder is van het marketingbedrijf Rocket Prospects, dat onder andere zorgverzekering.net heeft. Om eventuele verwarring bij klanten te voorkomen, heeft hij de link naar zorgverzekering.net inmiddels weggehaald.

HagaZiekenhuis

Wie belt met Onderwijsplanet, dat stelt op werkdagen van 9 tot 17 uur telefonisch bereikbaar te zijn, krijgt een voicemail te horen zonder dat expliciet duidelijk wordt dat dat een voicemail van Onderwijsplanet is. Er stond ook een 070-nummer op de website vermeld. Wie dat belde, werd verbonden met de receptie van het HagaZiekenhuis in Den Haag.

De telefoniste meldde aan VOS/ABB dat het ziekenhuis geregeld werd gebeld door mensen die tevergeefs contact zoeken met Onderwijsplanet. Het bewuste 070-nummer staat inmiddels niet meer vermeld op de website van Onderwijsplanet. De eigenaar heeft aan VOS/ABB laten weten niet te snappen hoe het kan dat bellers het HagaZiekenhuis aan de lijn kregen. Hij heeft toezegd uit te zoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Noordeinde 33

Het adres dat Onderwijsplanet op zijn website had staan op het moment dat bij VOS/ABB de meldingen over spookfacturen binnenkwamen, is een bedrijfsverzamelgebouw op het Haagse bedrijventerrein Binckhorst. Navraag leerde dat andere bedrijven die in dit gebouw zitten Onderwijsplanet niet kennen. Volgens de eigenaar van Onderwijsplanet kan dat kloppen, omdat hij al op de Binckhorst weg was op het moment dat de huidige bedrijven intrek namen in het bewuste gebouw.

Inmiddels is na publicatie van dit nieuwsbericht het bezoekadres veranderd in Noordeinde 33 in Den Haag, een monumentaal kantoorpand tegenover Paleis Noordeinde dat te huur staat op de onroerendgoedwebsite Funda.nl. De eigenaar bevestigt tegenover VOS/ABB dat Onderwijsplanet is verhuisd. Het bedrijf is daar volgens hem een tijdelijke huurder. Zodra er een definitieve huurder komt, zal Onderwijsplanet moeten verhuizen.

Omroep West

De regionale televisiezender Omroep West heeft het nieuws van VOS/ABB opgepikt en er een tv-item over gemaakt:

Bij geringste twijfel niet betalen!

VOS/ABB geeft leden altijd het dringende advies om facturen goed te checken. Er zijn criminelen actief, ook in de onderwijswereld, die met spookfacturen honderden en soms duizenden euro’s proberen af te troggelen. Het is raadzaam om bij de minste twijfel over een factuur niet te betalen!

Hebt u het sterke vermoeden dat een bedrijf fraude pleegt, met spookfacturen of anderszins, meld dat dan via de (betrouwbare) website fraudehelpdesk.nl.

Strafbaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van SP en VVD om acquisitie- of advertentiefraude strafbaar te stellen. Fraudehelpdesk meldt dat dit voorstel meer bescherming moet bieden tegen oneerlijke praktijken van fraudeurs.

Van acquisitiefraude is bijvoorbeeld sprake als ondernemers onder valse voorwendselen een contract wordt aangesmeerd voor ingekochte advertentieruimte in een niet-bestaande of nauwelijks gelezen telefoongids. Ook spooknota’s vallen onder deze vorm van fraude.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: