‘Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan.’ Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Dat meldt het ANP.

De tekst uit het hoofdlijnenakkoord waar progressieve partijen van waren geschrokken, luidt: ‘Doelen over relationele en seksuele voorlichting zijn neutraal en beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs.’ Volgens Paul, die nu als demissionair minister ook over primair en voortgezet onderwijs gaat, wordt deze passage door het nieuwe kabinet niet vertaald in ander beleid.

Paul zegt dat ze docenten die seksuele voorlichting geven blijft steunen. Ze verwijst daarbij naar de ophef rond de Week van de Lentekriebels. Naar eigen zeggen heeft ze zich ‘heel stellig’ uitgesproken tegen nepnieuws in complotkringen over wat in die kringen als ongepast seksueel onderwijs wordt beschouwd.

Seksuele en relationele vorming helpt jonge mensen juist bij het stellen van grenzen, benadrukt Paul. ‘Ik sta voor die docenten en ik sta ervoor dat iedereen vrij en veilig zichzelf kan zijn.’ Op scholen mag ‘op geen enkele manier opvattingen worden opgedrongen aan jongeren’.

Deel dit bericht: