Het is kwalijk dat zowel in de Tweede Kamer als online bewust onjuiste informatie is verspreid over de Week van de Lentekriebels. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op Kamervragen van Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Onder anderen Baudet verspreidde informatie die volgens hem liet zien dat scholen in de Week van de Lentekriebels kinderen op een onacceptabele wijze zouden confronteren met seks. De informatie die de leider van Forum voor Democratie verspreidde, kwam echter op geen enkele wijze in die themaweek aan bod.

Minister Wiersma noemt het een kwalijke zaak dat onder anderen Baudet bewust onjuiste informatie verspreidde en hij betreurt ‘de vergaande en negatieve effecten van deze onjuiste informatie’. Er ontstond na de actie van onder anderen de Forum-leider een online hetze tegen expertisecentrum Rutgers, dat lesmateriaal voor de Week van de Lentekriebels verzorgt. Ook gingen ouders bij scholen protesteren.

Relationele en seksuele vorming

De minister wijst er in zijn antwoorden ook op dat scholen sinds 2012 verplicht zijn om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. ‘Door brede relationele en seksuele vorming binnen het onderwijs leren kinderen en jongeren dat je in vrijheid zelf keuzes mag maken en worden zij ondersteund om ook goed geïnformeerde keuzes te maken op het gebied van seksuele gezondheid en seksualiteit’, aldus Wiersma.

Brede relationele en seksuele vorming sluit volgens de minister aan bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren en de vragen die zij per leeftijds – en ontwikkelingsfase hebben. ‘Het zet daarmee niet aan tot seksuele handelingen. Integendeel: onderzoek toont aan dat jongeren die goede voorlichting hebben gehad, gemiddeld genomen bewuster en later beginnen aan seks. Juist omdat ze hier van tevoren beter over hebben nagedacht.’

Lees meer…

Deel dit bericht: