Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad wordt lijsttrekker van GroenLinks bij de Eerste Kamerverkiezingen, zegt hij in de Volkskrant.

Rosenmöller zegt dat Jesse Klaver, de huidige fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, hem heeft gevraagd. ‘GroenLinks moet een keer onderdeel worden van een kabinet. Die ambitie is er, ook bij mij, en Jesse wil nieuwe en ervaren mensen bij elkaar brengen om de volgende stap te kunnen zetten. Als fractievoorzitter in de Eerste Kamer kan ik daarover meedenken.’

De VO-raad meldt dat hij zijn werk in de Eerste Kamer gaat combineren met het voorzitterschap van de sectororganisatie. ‘Rosenmöller heeft geen 100%-aanstelling bij de VO-raad, waardoor hij ruimte in zijn agenda heeft voor enkele nevenfuncties’, aldus de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs.

Rosenmöller vs Fortuyn

Rosenmöller was tot 2003 fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij was fel tegenstander van Pim Fortuyn. Diens idee om artikel 1 van de Grondwet af te schaffen noemde de GroenLinks-leider ‘extreemrechts’. Na de moord op Fortuyn op 6 mei 2002 werd Rosenmöller bedreigd. Daarom verliet hij de politiek.

In 2014 werd hij voorzitter van de VO-raad. Rosenmöller is ook toezichthouder bij de Nederlandse Spoorwegen en bij de Autoriteit Financiële Markten, maar volgens de VO-raad zal hij die functies neerleggen als hij in de Eerste Kamer komt.