In het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA staat niets over de positie van de schoolbesturen, maar lijsttrekker Frans Timmermans is bereid om te praten over een inperking van hun zeggenschap. Dat zei hij in Nieuwsuur in antwoord op vragen van een leraar die vindt dat de schoolbesturen ‘er een zooitje van maken’.

De PvdA heeft meegewerkt aan de bestuurlijke verzelfstandiging van het onderwijs, die in de jaren 90 van de vorige eeuw in gang werd gezet door PvdA-minister Jo Ritzen. Dat is leraar John Arts, die vanwege de hoge werkdruk die hij ervaarde met een burn-out thuis kwam te zitten, een doorn in het oog. Arts zei eerder in De Gelderlander dat de politiek te weinig geïnteresseerd is in het onderwijs en dat schoolbesturen de werkdruk alleen maar opvoeren.

In Nieuwsuur hekelde Arts met name de lumpsumfinanciering. ‘De overheid geeft schoolbesturen een zak met geld en zij maken er een zooitje van. De mensen die écht hart hebben voor het onderwijs hebben er geen zeggenschap over’, aldus Arts, die hiermee suggereerde dat bestuurders te weinig geïnteresseerd zijn in het onderwijs.

Timmermans liet in reactie daarop weten bereid te zijn om te gaan praten over een inperking van de zeggenschap van de schoolbesturen en om de regie over het onderwijs weer centraal bij de rijksoverheid neer te leggen.

Lijsttrekker Frans Timmermans van PvdA-GroenLinks in Nieuwsuur
Deel dit bericht: