Reddingsbrigade Nederland en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) willen dat het schoolzwemmen terugkeert. Aanleiding voor hun hernieuwde pleidooi is dat het aantal verdrinkingsgevallen toeneemt, vooral onder kinderen met een allochtone of Oost-Europese achtergrond.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet onlangs in antwoord op Kamervragen aan de Tweede Kamer weten dat het de verantwoordelijkheid van de ouders is om hun kinderen goed te leren zwemmen. Het is volgens haar niet bewezen dat de afnemende zwemvaardigheid het gevolg is van het afschaffen van het verplichte zwemonderwijs.

De Tweede Kamerleden Renske Leijten en Jasper van Dijk, beiden van de SP, hadden Schippers vragen gesteld naar aanleiding van berichten in de media dat de Reddingsbrigade Nederland het erg druk heeft vanwege de afnemende zwemvaardigheid van veel kinderen.

ABC

Reddingsbrigade Nederland en de KNZB reageren op de antwoorden van Schippers door te benadrukken dat een kind pas voldoende ‘zwemvaardig’ is als het de diploma’s A, B en C heeft.

‘Het heet niet voor niets zwemdiploma ABC, het is een integraal diploma. Een kind is echt zwemonveilig met alleen een A-diploma’, waarschuwt KNZB-directeur Jan Kossen in Metro. ‘Dan is het een kwestie van tijd voordat meer kinderen gaan verdrinken’, zegt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland.

Deel dit bericht: