De politie mag pas het kluisje van een leerling controleren als er een doorzoekingsbevel is waarbij de leerling wordt verdacht van een strafbaar feit. Dat melden de Onderwijsjuristen van VOS/ABB in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws over kluisjescontroles in middelbare scholen.

RTL Nieuws bericht over onverwachte kluisjescontroles door de politie in verschillende middelbare scholen in het land in de zoektocht naar onder meer vuurwerk. Experts op het gebied van privacy vinden dit te ver gaan. Een van hen is Gerard Ritsema van Eck, universitair docent privacy- en gegevensbeschermingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Iets wat voor leerlingen heel privé aanvoelt doorzoeken, door de politie, is heel ingrijpend en heftig. Als er dan niets gevonden wordt in al die honderden kluisjes, staat dat niet in verhouding met wat je schendt: de privacy van de leerling.’

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB laten in reactie op het bericht van RTL Nieuws weten dat scholen kluisjescontroles mogen houden, mits die bevoegdheid in de algemene huurvoorwaarden en/of in het schoolveiligheidsplan en/of in de schoolgids is opgenomen. ‘Ouders en leerlingen moeten hier dus over zijn geïnformeerd’, benadrukt mr. Hafida Amziab van de Onderwijsjuristen. De politie echter mag volgens haar pas een kluisje van een leerling controleren als daartoe een doorzoekingsbevel beschikbaar is en de betreffende leerling wordt verdacht van een strafbaar feit.

Lees meer…

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: