De onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob roepen leraren en scholen op om aangifte te doen wanneer zij bedreigd of geïntimideerd worden. Hun oproep staat in een brief aan de Tweede Kamer over de vrijheid van meningsuiting in het onderwijs.

De brief staat in het teken van de moord op de Franse leraar maatschappijleer Samuel Paty. Een militante moslimextremist onthoofdde hem, omdat deze leraar tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting de omstreden Mohammed-cartoon van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo had laten zien.

Inmiddels worden ook in Nederland leraren bedreigd, nadat scholen na een oproep van  Van Engelshoven en Slob stilstonden bij de moord op Paty. Hun oproep volgde op een verzoek daartoe van hun Franse collega Jean-Michel Blanquer.

Vrije woord

‘Tot onze ontsteltenis hebben de acties in het kader van de vrijheid van meningsuiting op scholen in Rotterdam en Den Bosch geleid tot onrust en zelfs tot bedreigingen. Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van leraren onder druk komt te staan omdat zij de waarde van het vrije woord overbrengen’, zo staat in de brief van de ministers.

Ze willen hier hard tegen optreden en daarom is het volgens hen belangrijk dat leraren en scholen altijd aangifte doen wanneer zij bedreigd of geïntimideerd worden. ‘Leraren die zich met overtuiging inzetten voor de vrijheid van meningsuiting verdienen onze volledige steun en hun veiligheid dient te allen tijde gegarandeerd te worden’, aldus Van Engelshoven en Slob.

Lees meer…

Deel dit bericht: