Onderwijssocioloog Jaap Dronkers is woensdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat melden onder andere de Nederlandse Sociologische Vereniging en Maastricht University, waar hij emeritus hoogleraar was.

Jaap Dronkers was bekend van onder andere de ranglijsten van scholen. Die maakte hij eerst voor Trouw en later voor de Volkskrant. In die lijsten werden scholen beoordeeld. Ze kregen van Dronkers een rapportcijfer.

Later hielp hij RTL Nieuws met het maken van de omstreden lijst met citoscores per basisschool. Hij werkte daar naar eigen zeggen aan mee, omdat de commerciële nieuwszender anders het ruwe materiaal zou hebben gepubliceerd. Dronkers erkende dat hij met RTL Nieuws een ‘suboptimaal resultaat’ had afgeleverd.

Afscheid

In juni 2014, toen hij bijna 70 was, maakte hij in een afscheidsbrief bekend dat hij stopte met het maken van schoolcijferlijsten. Hij schreef toen dat hij nog steeds achter zijn omstreden werkwijze stond, omdat het opstellen van ranglijsten van scholen volgens hem een maatschappelijk belang diende, maar dat het hem te veel tijd kostte en stress opleverde.

Hij schreef toen ook dat in de wetenschap niemand was die hem zou opvolgen, omdat de jongere generaties zo druk met allerlei verplichtingen, zoals internationale publicaties, aanvragen van beurzen en het binnenhalen van opdrachten, ‘dat dit soort maatschappelijke dienstverlening voor hen feitelijk onmogelijk is geworden’.

Ook in de journalistiek werkten volgens hem geen mensen die zijn werk konden voortzetten. ‘Journalisten hebben door hun vooropleiding bijna nooit de vaardigheden om zelf dit soort berekeningen te maken.’

Jaap Dronkers wees bovendien op het grote afbreukrisico. ‘Het maken van dit soort lijsten geeft je veel vijanden en maar weinig vrienden.’

Deel dit bericht: