Emeritus hoogleraar Onderwijsrecht Paul Zoontjens zegt in Trouw dat het beoogde rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB met het hoofdlijnenakkoord slechts de lijn van het demissionaire kabinet doorzet.

In het hoofdlijnenakkoord staat onder meer dat er strenger moet worden opgetreden tegen scholen die ‘haat’ verspreiden of antidemocratische en antirechtsstatelijke opvattingen overdragen. Volgens Zoontjens komt het in het reguliere onderwijs echter nauwelijks voor dat scholen bewust opvattingen onderwijzen die als antidemocratisch of antirechtstatelijk gelden. De Inspectie van het Onderwijs bevestigt dit, meldt Trouw.

Bestuurders ontslaan

De nieuwe coalitie wil ook dat schoolbestuurders ‘sneller ontslagen’ kunnen worden als ze zich niet aan de burgerschapsopdracht houden. In de huidige situatie kan de minister van Onderwijs al de opdracht geven een bestuurder te ontslaan, maar dat gebeurt alleen bij hoge uitzondering.

Zoontjens vermoedt dat de vier partijen denken dat het met een aanscherping van de burgerschapswet makkelijker wordt om bestuurders te ontslaan, maar het tegenovergestelde zal volgens hem het geval zijn. Hoe scherper de wet, des te concreter moet ook het bewijs zijn dat een minister aan de rechter moet laten zien, stelt hij.

Volgens de Tilburgse emeritus hoogleraar is er met het hoofdlijnenakkoord wat betreft het onderwijs weinig nieuws onder de zon. ‘De nieuwe coalitie zet de lijn van het demissionaire kabinet door’, aldus Zoontjens.

Lees meer…

Deel dit bericht: