Directeur Eric van ’t Zelfde van openbare scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam overweegt te stoppen. ‘Ik pleeg roofbouw op mijn docenten en mezelf, terwijl dat geen nut heeft als de overheid nu niet helpt’, zegt hij in het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

‘Wat ik wil, is niet haalbaar zonder goede docenten en ik vind dat ik als directeur de boel belazer als ik blijf’, zo citeert het Onderwijsblad hem. OSG Hugo de Groot in de wijk Charlois wist zich de afgelopen jaren te ontwikkelen van een probleemschool in een achterstandswijk tot een veilige school met goede resultaten.

Dat OSG Hugo de Groot goede resultaten boekt, komt door zijn team. ‘We hebben bovengemiddeld goede docenten, qua IQ, EQ en accu. Ik vind ze super, maar we zijn geen supermensen.’ De docenten draaien volgens Van ’t Zelfde massaal overuren, maar geld om die te betalen zegt hij niet te hebben.

Zijn mogelijke besluit om te vertrekken noemt hij triest. ‘Waarom denk je dat er haast geen rector meer te vinden is? We zijn door die lumpsumregeling geen onderwijskundig, maar financieel leider geworden, terwijl de reguliere bekostiging simpelweg niet voldoet.’

Van ’t Zelfde sloeg al eerder alarm, omdat scholen in achterstandswijken volgens hem te weinig geld krijgen. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW vindt dat onzin. Hij wijst op het Leerplusarrangement voortgezet onderwijs, waarvoor dit jaar ruim 48 miljoen euro wordt ingezet.

‘Deze middelen worden verdeeld over ruim 250 vestigingen die 750 euro ontvangen per leerling woonachtig in een armoedeprobleemcumulatiegebied.’ Scholen ontvangen dit geld bovenop de reguliere bekostiging die volgens de staatssecretaris toereikend is om het reguliere programma te realiseren, zo schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer.

Lees het artikel in het Onderwijsblad.

Deel dit bericht: