Het aantal leerlingen dat besmet raakt met het coronavirus is zo groot, dat de scholen per direct dicht moeten. Dat zegt antropoloog Ginny Mooy van de COVID-expertgroep RedTeam C19 NL. Het is uiteindelijk aan het kabinet om te besluiten of de scholen moeten sluiten, zegt RedTeam-lid en oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens.

Mooy stelt op BNR Nieuwsradio dat er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu zoveel besmettingen zijn onder leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs, ‘dat er een ongecontroleerde verspreiding plaatsvindt’. Zij zegt ook dat het vanwege uitval van leerlingen en leraren onmogelijk is de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.

Mooy pleit daarom voor ‘een harde knip’. Daarmee bedoelt ze dat de scholen per direct voor veertien dagen dicht zouden moeten. Voor de regio Noord zou dat betekenen dat de scholen nu dichtgaan, terwijl voor de regio’s Midden en Zuid een week aan de huidige herfstvakantie wordt geplakt. Daarna, dus op maandag 2 november, zouden de scholen weer veilig open kunnen, stelt ze.

Onderwijs op afstand

Ook arts-microbioloog Bert Mulder van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen pleit voor ‘het kort sluiten van de scholen’. Hij zegt dat in het AD. Mulder zit net als Mooy in het RedTeam C19 NL.

Wiskundige Bert Slagter van het Red Team C19 NL pleit eveneens voor een tijdelijke schoolsluiting: ‘Als je het sociaal contact tussen mensen wilt beperken om de virusdruk te verminderen, is het logisch om de komende tijd zoveel mogelijk onderwijs op afstand te geven’, zo citeert de Telegraaf hem. ‘Op scholen zitten veel mensen in gesloten ruimtes dicht op elkaar. Op basis van wat we nu weten over het virus, is het logisch om te vermoeden dat mensen daar besmet kunnen raken.’

Het is uiteindelijk aan het kabinet om te besluiten of de scholen moeten sluiten, zegt RedTeam-lid en oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens tegen het ANP. Hij benadrukt dat het kabinet moet voorkomen dat scholen brandhaarden worden, maar ook dat kinderen school nodig hebben.

RedTeam C19 NL

Het RedTeam C19 NL stelt zich op als een onafhankelijk groep deskundigen die ‘reflecteren op de officiële adviezen en standpunten van overheid, RIVM en het OMT, en die toetsen aan wetenschappelijke kennis, internationale kennis en ervaring, logische consistentie vanuit verschillende perspectieven’.

https://twitter.com/ginnymooy/status/1318424289658478595?s=20

 

Deel dit bericht: