Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag alle ingediende moties over de rekentoets afgestemd. Dat betekent dat de rekentoets definitief wordt ingevoerd in het voortgezet onderwijs als onderdeel van de slaag-zak-regeling.

De moties waren ingediend door de oppositie in een poging de toets uit de slaag-zak-regeling te houden. De PvdA en VVD hebben in meerderheid de moties weggestemd. Alle protesten – ook vanuit het onderwijsveld – tegen de rekentoets hebben dus niet mogen baten. Het Landelijk Aktie Komitee Studenten LAKS voerde zelfs vanmiddag, vlak voordat de moties in stemming gingen, nog een ludieke actie op het Plein voor de Tweede  Kamer. De studenten lieten vijf Kamerleden onvoorbereid een rekentoets maken in bankjes buiten op het Plein. Alle vijf zakten ze.

Tegen de rekentoets bestaat veel verzet, omdat deze niet echt de rekenvaardigheid zou toetsen; hij is te ’talig’ en dat kan veel leerlingen duperen. Staatssecretaris Dekker ziet de rekentoets echter als een manier om het onderwijs te versterken. Nu de rekentoets deel uitmaakt van de slaag-zak-regeling, kan geen enkele leerling een diploma halen als hij zakt voor de rekentoets.

D66-Kamerlid Paul van Meenen twitterde direct na de stemming: ‘Zwarte dag voor het onderwijs’. Hij was een van de Kamerleden die zakte voor de toets van LAKS en voor de moties heeft gestemd. Hij vond de LAKS-toets vanmiddag ‘zeer talig’. Michel Rog (CDA), die eveneens zonder succes de rekentoets van LAKS maakte, zei na de stemmingen dat het onderwijs is ‘geschoffeerd’ door PvdA en VVD.

 

Deel dit bericht: