De VO-raad heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de ventilatie in scholen, vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus door aerosolen (kleine druppeltjes in de lucht). Vanaf 17 augustus gaan de VO-scholen weer open voor alle leerlingen. Dan moet er helderheid zijn, vindt de VO-raad.

Het Algemeen Dagblad publiceerde vorige week een artikel waarin verschillende deskundigen erop wijzen dat in veel (verouderde) scholen de luchtkwaliteit niet goed is. Daar moeten de ramen open voor frisse lucht, maar als het daarvoor in de winter te koud wordt, zal dat niet meer gebeuren. Het gebrek aan ventilatiesystemen is dan een risico. Schoolbesturen en onderwijsbonden maken zich al langer zorgen over de luchtkwaliteit in scholen, maar het is nog niet gelukt om alle schoolgebouwen van goede ventilatiesystemen te voorzien. Een van de hoogleraren die dagblad AD heeft gesproken, Daniel Bonn, ontwikkelde een aerosolenmeter, die volgens hem  in elk klaslokaal moet hangen. Ook een CO2-meter in het lokaal zou helpen, want die geeft aan wanneer het raam open moet voor verse lucht. Opiniepeiler Maurice de Hond, die al vroeg wees op het gevaar van aerosolen, vindt dat er een Deltaplan Ventilatie voor scholen moet komen. Hij vindt vooral middelbare scholen een risico, omdat de jongeren daar steeds van lokaal wisselen en in verschillende groepen les hebben.

In dagblad AD zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs dat het OMT geen voorwaarden aan de ventilatie heeft gesteld bij de heropening van scholen, en de adviezen van het OMT zijn leidend voor het ministerie. Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad drong er in het NOS Journaal van 6 augustus toch op aan dat er snel meer duidelijkheid komt over de rol van de ventilatie in scholen bij de verspreiding van het virus. ‘Die duidelijkheid moet er op 17 augustus zijn, als de scholen in de regio Noord weer open gaan’, aldus Rosenmöller.

 

Deel dit bericht: