RTL Nieuws gaat net als bij de eerdere beoordeling van basisscholen te kort door de bocht door scholen voor voortgezet onderwijs een rapportcijfer te geven op basis van de eindexamenresultaten.

De nieuwsredactie van de commerciële televisiezender heeft na bewerking van de examenresultaten rapportcijfers gepubliceerd van alle individuele vo-scholen. Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad wijst erop dat zo geen recht wordt gedaan aan andere belangrijke elementen in het onderwijs als samenwerken, presenteren en burgerschap.

De VO-raad vindt dat zorgvuldig moet worden omgegaan met het gebruik van deze cijfers om scholen te beoordelen of met elkaar te vergelijken: ‘Scholen krijgen één harde score die niet volledig recht doet aan de kwaliteit van het onderwijs in de school. Dat mag er niet toe leiden dat ouders en leerlingen beslissingen nemen op basis van beperkte informatie.’

RTL Nieuws geeft niet de feitelijke examencijfers weer, maar heeft deze bewerkt volgens een methode die is ontwikkeld door ‘cijfertjesprofessor’ Jaap Dronkers. Die rammelende methode werd eerder door RTL Nieuws toegepast om basisscholen een rapportcijfer te geven op basis van hun gemiddelde cito-score.

Lees meer op de website van de VO-raad.

Deel dit bericht: