Er is geen reden om scholen te sluiten om het coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op een persconferentie na crisisoverleg over de virusuitbraak in Nederland.

Op de persconferentie spraken Rutte, minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport en directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De premier legde uit dat kinderen weinig risico lopen om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Sluiting van scholen zou dus voor hen weinig uitmaken.

Bovendien zouden veel ouders thuis moeten blijven als de scholen dicht zouden gaan. Dat zou dan kunnen leiden tot extra druk op de gezondheidszorg en andere hulpdiensten, omdat een deel van de ouders daarin werkzaam is. Rutte zei dat wel is overwogen om scholen te sluiten, zoals de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) wil, maar dat daartoe niet is besloten om de hierboven genoemde redenen. Hij vroeg de mensen die in het onderwijs werken om steun en begrip voor dit besluit.

Meer mensen besmet

Van Dissel voegde eraan toe dat ervan wordt uitgegaan dat ouders hun kinderen thuishouden als die verkoudheidsklachten vertonen, hoesten en/of koorts hebben. Dit om ervoor te zorgen dat leraren en andere mensen die in het onderwijs werken niet besmet raken. Volgens hem zijn er zeer waarschijnlijk meer mensen met corona besmet dan het aantal bevestigde gevallen.

Op de persconferentie maakte Rutte verder bekend dat vanaf nu voor heel Nederland geldt dat mensen sociale contacten moeten beperken. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden afgelast. Hij zei ook dat er zoveel mogelijk thuis moet worden gewerkt. Op die manier kan worden voorkomen dat mensen elkaar op het werk of in het openbaar vervoer besmetten.

De extra maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus blijven in elk geval tot en met 31 maart van kracht.

Onbegrip in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft kritiek op het besluit om de scholen niet te sluiten, terwijl dat wel gebeurt in omliggende landen. In Frankrijk bijvoorbeeld blijven de scholen gesloten. Daar wordt gezegd dat het coronavirus zich vooral ook via kinderen verspreidt. België sluit de scholen ook, net als Denemarken en Oostenrijk.

Rutte zei in reactie op de kritiek vanuit de Kamer dat hij de adviezen van deskundigen volgt die zeggen dat de medische risico’s bij kinderen relatief gering zijn. Bovendien is het volgens hem zo dat we veel ouders gaan missen in cruciale sectoren als de zorg, de politie en de brandweer als zij thuis moeten blijven om op hun kinderen te passen.

Deel dit bericht: