Staatssecretaris Sander Dekker van OCW roept leerkrachten op te stoppen met ‘overbodige administratie’. Hij deed die oproep zondagavond in het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV.

De oproep van Dekker volgt op een onderzoek in opdracht van De Monitor, waaruit blijkt dat leerkrachten in het basisonderwijs de afgelopen jaren (nog) meer werkdruk zijn gaan ervaren. Ruim de helft van hen (56 procent) vindt de eigen werkdruk niet acceptabel. In 2012 was dat 41 procent. Het landelijke gemiddelde is 15 procent.

Dat veel leerkrachten in het basisonderwijs een onacceptabel hoge werkdruk ervaren, zou komen door veel administratiewerk. In de uitzending van De Monitor riep Dekker leerkrachten daarom op te stoppen met ‘overbodige administratie’:

‘Leraren die dénken dat ze moeten administreren omdat het ministerie en de inspectie dat zouden willen. Dan zeggen wij: Dat hoeft niet van ons’, aldus de staatssecretaris.

Bekostiging schiet tekort

De PO-Raad is blij dat Dekker de problemen erkent. Voorzitter Rinda den Besten wijst erop dat ook schoolbesturen zich inzetten voor het verlagen van de werkdruk, maar op dat punt tegen de beperking van de bekostiging aanlopen.

‘Scholen worden te karig bekostigd om kinderen goed onderwijs te geven. Er wordt als allerlaatste bezuinigd op leraren, maar die moeten dus alles doen’, aldus Den Besten.

In 2009 bezuinigde het kabinet het budget voor bestuur en management weg. Op initiatief van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW werd dit budget van 90 miljoen euro per jaar uit de lumpsumfinanciering gesneden.

VOS/ABB heeft daar destijds fel tegen geprotesteerd, maar dat had helaas geen resultaat.

Deel dit bericht: